Website van folkband Ackoord

Over Ackoord

Over Ackoord

Geplaatst op 09-10-2017 in Over Ackoord

De Zeewolder band Ackoord speelt volksmuziek van divers pluimage en is van vele markten thuis
Het repertoire bestaat voornamelijk uit internationale volksmuziek in de breedste zin van het woord. Ierse jigs, reels, polka’s en ballades, oud-Hollandse liederen en melodieën, Franse, Jiddische en Russische klanken, al dan niet in suitevorm en/of met een eigen arrangement worden afgewisseld met zelf gecomponeerde stukken.

De band bestaat uit:
Jan Zuidberg: gitaar, charango, hommel, Ierse bouzouki, zang
Jan Jacops: viool, zang
Barend ten Voorde: trekzak, bodhrán, spoons, zang
Marja Abdelnaby: tin whistle, dwarsfluit, zang
Johannes Verheijden: gitaar, zang

De bandleden hebben veel plezier bij het maken van muziek en laten anderen daarvan graag meegenieten. Door het specifieke muzikale karakter van Ackoord komt de band het beste tot haar recht op kleinere podia (al of niet besloten), maar ook festivals, publieksevenementen, en markten schuwt de band niet.


18 juni 2011, Fete de la musique in Ermelo

Hoe het allemaal begon.
Na een “valse” start in 1991 en 1994, trommelt Jan in november 1997 “oud-bandleden” op met wederom het idee voor de gezelligheid samen muziek te maken. De vonk sloeg toen wel over. Tijd werd vrijgemaakt. Donderdagavond werd de vaste oefen avond in de Roode Schuur van het IVN en later in “De Kiekendief”. Oudgedienden Ad Metz, (gitaar, banjo ,zang) , Rineke Tjepkema (dwars- en blokfluit, zang), Ben van den Hengel (zang, gitaar, percussie) en initiatiefnemer Jan Zuidberg (zang, gitaar, charango, hommel) waren wederom van de partij. De band werd versterkt door Barend ten Voorde met zijn trekzak. De sound van de band kreeg hierdoor een extra folk karakter. Later bij de introductie van de bodhrán werd nog duidelijker de weg van de folkmuziek ingeslagen.

De aanvragen voor optredens stroomden binnen. De factor “tijd” werd weer actueel: een beperkt aantal optredens per jaar. “Ackoord” groeide langzaam maar zeker naar een hoger niveau. De melodieuze lijnen (meestal uitgedacht door Ad) werden wat doordachter en begonnen beter te gaan. Het enthousiasme werkte aanstekelijk. In augustus 2000 kwam Angela Bogerd de band versterken met een bijzonder instrument; de harp! Haar gevoel voor ritme, bijzondere stemgeluid en conservatorium achtergrond  maakte de band nog completer!

De jongenswensdroom van Ben kwam uit. Een eigen CD, niet voor de verkoop, werd mogelijk door de knowhow van Erik.Van alles en nog wat staat erop. Het geeft het veelzijdige repertoire weer van de band. Ieder nummer is anders, maar geeft toch een eigen (folk)sound weer. Na deze eerste CD in 2001 werd het tijd een nieuwe CD op te nemen. Deze was in 2004 gereed, wederom niet voor verkoop.

De samenstelling van de band was ondertussen wat veranderd. Rineke ging verhuizen en verliet onze band. Marja Abdelnaby nam haar plaats in.
Lange tijd hadden we gezocht naar een violist omdat onze voorkeur voor Ierse muziek steeds groter werd en een viool daar een belangrijke rol in zou kunnen spelen. Gertjan Oosterhuis gaf met zijn viool de band een extra impuls. Ondertussen was ook de nodige apparatuur aangeschaft, zodat een groter publiek kon worden bereikt.

In oktober 2006 besloot Angela de band te verlaten en Ad koos in december 2006 voor een nieuwe uitdaging en verliet de band. Begin 2007  kwam Rob Koelman de plaats van Ad innemen met een knap stuk gitaarwerk. Helaas moest hij in oktober 2007 om privé-redenen stoppen met de band. Eric van der Vegt nam zijn plaats meteen over en bracht ook zijn karakteristieke stemgeluid mee, hetgeen een verbreding van het repertoire tot gevolg had. In maart verlieten GertJan en Eric om uiteenlopende redenen de band.

Kort daarna nam Jan Jacops de plaats van GertJan in. In september komt Johannes Verheijden met zijn gitaarspel en zang bij de band, zodat we weer volledig zijn en kunnen werken naar nieuwe optredens. Op 7 april 2010 verliet Ben Ackoord. Inmiddels heeft Johannes verschillende nummers geschreven en anderen bewerkt. In 2012 zal het repertoire dan ook gedeeltelijk vernieuwd zijn.

Het is inmiddels oktober 2017 en de samenstelling van de band is niet veranderd. Het aantal instrumenten is uitgebreid met een Ukulele, Ierse bouzouki en cajon.

Op de foto mist de viool